31 Mart 2013 Pazar

Şebit Kayseri Yağlaması

ŞEBİT YAĞLAMASI (KAYSERİ YÖRESİ YEMEĞİ)

Malzemeler:

Hamuru için:

1 kg un
Yarım yaş maya
Tuz
Hamur biraz yumuşak olacak miktarda su

İç Harcı:

Yarım paket tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
4 orta boy soğan
600 gr kıyma
3 yeşil biber
2 domates
3 çorba kaşığı salça
Tuz
Toz kırmızı biber
1 bardak su

Servis için:

2 diş sarımsak
300 gr yoğurt

Yapılışı ve Hazırlanması

Un, maya, su ve tuz ile yumuşak bir hamur hazırlanıp mayalanmaya bırakılır. Bir tencerede tereyağı ve sıvıyağ ısıtılıp ince doğranmış soğanlar bu yağda kavrulur. Sonra kıyma eklenir. Arkasından ince doğranmış biberler eklenip kavrulur. Domatesler küçük küçük doğranıp eklenir, salça da eklenip pişirilir.  Toz biber ve tuz eklenip karıştırılır. 1 bardak su ilave edilip koyulaşana kadar kaynatılır. Diğer bir tarafta sarımsaklar dövülerek yoğurdun içine karıştırılır. Mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde yaklaşık 20 adet olacak şekilde parçalar alınıp yufka inceliğinde açılır. Bir sac üzerinde ya da uygun büyüklükteki bir teflon tavada kızarana kadar iki tarafı da yağsız olarak pişirilir. Pişmiş yufkalardan birinin üzerine kıymalı sos sürülür. Diğer bir pişmiş yufka (şebit) bu soslanmış yufkanın üzerine konur ve onun da üzerine sos sürülür. Bu şekilde tüm yufkalar üstüste gelecek şeklide soslama işlemi devam eder. Tamamı soslandıktan sonra bu kat kat yerleştirilmiş olan yuvarlak yufkaların hepsi birden pizza gibi 4 parçaya kesilir. Her bir dilimin üzerine yaklaşık 1 tatlı kaşığı sarımsaklı yoğurt ilave edilir. Elle tek tek dürülerek yenir.

0 yorum:

Yorum Gönder